en vreemde eetgewoonten

Het is gewoon een ochtend als in elk weekend. De koffie pruttelt. Papa moppert wat op de wereld. Mama zit op de bank en mijn broertje rent heen en weer door de kamer met een blikopener aan het eind van een veter. Als hij in de keuken aankomt tilt hij het klepje van het koffiezet apparaat omhoog. ‘Neeeeeeee hij doet het weer!!!!!!!’ roep ik keihard. ‘Godverdegodver’ buldert papa terwijl hij opstaat. ‘Sebastiaan Rene’ roept mama nog alsof het roepen van zijn hele naam een waarschuwing is.

Het is allemaal te laat. Mijn broertje heeft in het koffiefilter getuft. Het is gewoon zo’n tik. Hij is verstandelijk beperkt en heeft een ernstige vorm van autisme. Zo claimt hij vlees door het met zijn vork aan te tikken. Trekt hij, als je even met je ogen knippert, een kast open en zit hij met zijn vingers in de pindakaas. En kun je nooit iets lekkers laten liggen want hij eet het op of maakt het vies.

 

Ik heb dus al heel jong lekkere dingen leren verstoppen. Maar ook lekkere dingen die achter slot en grendel lagen leren stelen 😉 (sorry mama) En ik had daarbij met mijn vader een pact. Wij aten namelijk samen de doos negerzoenen, ja toen mocht je ze zo nog noemen, op in de hobbykamer van mijn vader. En wij ontkenden alles als mama ons probeerde te beschuldigen.

En ik doe het nog steeds soms. Lekkere dingen verstoppen. Door de jaren heen word het wel minder maar soms vind ik iets zo lekker dat ik het niet wil delen. Alle vieze dingen deel ik dan wel weer heel makkelijk 😉 En kom niet aan mijn bord als ik er niet op bedacht ben voor je het weet heb je een vork in je hand. Mijn broer heeft meer dan eens geprobeerd lekkere dingen van mijn bord te pikken.

Een gevolg ervan is lange tijd geweest dat ik veel te snel eet, niet goed kauw en dus mijn spijsvertering hiermee belemmerde. Niet echt handig als je ook nog eens darmproblemen hebt. Maar ook geeft het een vorm van stress. Het is een beetje raar dat je eten verstopt als je leeft in een wereld van overvloed. Er gebeurt niks. Als iemand het opeet dan haal je gewoon weer nieuw.

We hebben allemaal wel gewoontes rondom eten die je gezondheid geen goed doen. Meer eten dan je op kunt omdat je nu eenmaal je bord moest leeg eten bijvoorbeeld. Of er zijn dingen gebeurd waardoor jij je nu met eten troost of sust. Met als gevolg dat je juist weer teveel verkeerde dingen eet en je bijna niet uit die vicieuze cirkel kunt komen. Er zijn namelijk voedingsstoffen die een soort van je brein kapen omdat ze een verslavende werking hebben net als morfine. Dit zijn de exorfines.

Exorfines zijn eiwitachtige stoffen uit de voeding met een morfine-achtige werking. Ze komen voor in melkproducten (casomorfine), glutenhoudende producten (glutenexorfine), spinazie (rubiscolin) en sojaproducten (sojamorfin). Zo komt casomorfine voor in melk en melkproducten van koe, geit, schaap, zoals melk, yoghurt, kaas, boter, room en alle producten die melkbestanddelen bevatten ( brood, crackers, vleeswaren e.d.).

Glutenexorfines komen voor in alle producten gemaakt van tarwe, rogge, haver, gerst, kamut en spelt. Voorbeelden hiervan zijn brood, crackers, pasta, muesli, koekjes, gepaneerde producten en vleeswaren met meel. Maar ook geraffineerde suikers hebben dezelfde verslavende werking. En laten dit nu allemaal producten zijn die we graag voor onszelf willen houden (nou ja ik dan) en willen eten als we ons wat minder voelen.

Het loont dus om eens goed te kijken naar wat je eet en waarom je dat eet. En ook nog belangrijk waarom je dat eet op dat moment. Je bewust worden is altijd de eerste stap. Daarna weet je beter waar je mee te dealen hebt en wat je triggers zijn.

En vertel eens? Waar is jouw secret stash?????